Oyun Bilgisayarlarında Mouse DPI Ayarlama ve Önemi

Oyun dünyasında önemli olan ve bu alanla ilgilenen hemen hemen herkesin bildiği bir konu olan mouse DPI değeri, yeni başlayanların bilmediği bir konu olabilir. Fare imlecinin alıştığınızdan daha yavaş veya hızlı hareket etmesi aslında direkt olarak DPI değeri ile alakalıdır. Peki, nedir bu DPI ve ayarı nasıl yapılır?

Bilgisayarda oyun oynarken en üst düzeyde keyif almak ve rakiplerinizden geri kalmamak için mouse DPI değerlerine dikkat etmeniz gerekir. Oyunlardaki hareketlerinizin ve reflekslerinizin yansıma süresiyle de doğrudan alakalı olan bu durumda iyi bir mouse almanın yanı sıra ayar yapmanın da önemli olduğunu söylemekte fayda var. Oyun sırasında hız, rekabet ve nihayetinde galibiyet için doğru ayarları kullanmanız için dikkat etmeniz gerekenlere gelin birlikte bakalım.

Mouse DPI Nedir?

Mouse performansı ile doğrudan ilişkili olan DPI değeri, deneyiminizi değiştirecek bir ölçüdür.

Açılımı “Dots Per Inch” olan DPI, Türkçe olarak “İnç başına düşen nokta” olarak isimlendirilmektedir. Farenizin ne kadar hassas olduğu konusunda bilgi veren bu değer sayesinde kullanım sırasındaki hassasiyeti anlayabilirsiniz. Mouse DPI değerli ne kadar yüksekse o kadar hassas demektir. Örneğin; fareniz 800 DPI değerine ayarlıysa hareket ettirdiğiniz her kısa mesafe için imleç 800 piksel hareket edecektir. DPI değerini artırdığınızda imleç daha hızlı hareket edecektir. Düşürdüğünüzde ise daha yavaş tepki verecektir.

Her marka ve model farenin bir DPI değeri bulunmaktadır. Bazı modeller bir duşa basarak veya bir program sayesinde değer düzenlemenize izin verir. Standart bir farenin DPI değeri genel olarak 800-1600 DPI arasındadır. DPI değeri yüksek olan modeller, biraz daha yüksek fiyatlara sahiptir.

Mouse DPI Değeri Oyun Deneyimi Nasıl Etkiler?

Mouse performansı oyun keyfiyle doğrudan bağlantılıdır.

Eğer standart bir bilgisayar kullanıcısıysanız, 800 DPI veya altında olan fare performansları sizin için bir sorun oluşturmayacaktır. Ancak oyuncular, grafik tasarımcılar, büyük ekranlarda çakışan ve hızlı işlemler gerçekleştirmesi gerekenler için yüksek DPI değeri oldukça önemlidir. Burada tabii ki oynanan oyun veya yapılan işe göre istekler değişmektedir. Örneğin; çizim yaparken yüksek DPI değeri istemezsiniz. İmleci daha rahat kontrol etmek için düşük DPI değeri daha mantıklıdır.

Oyunlarda ise üst düzey gaming mouse modelleri tercih edilir ve birçoğunda 5000 DPI civarında değerler bulunmaktadır. FPS oyununda nişan alma gibi hassasiyet gerektiren bir durumda düşük DPI ayarı kullanmak daha avantajlıdır. Fakat yüksek refleks ve anlık tepki gerektiren oyunlarda ise tepki süresi düşük modeller gerekir. Burada tek başına yüksek DPI değerine sahip bir fare edinmeniz sonuç alacağınız anlamına gelmez. Monitörünüzün büyüklüğü ve çözünürlük değerleri de oldukça önemlidir. Daha yüksek çözünürlük sunan bir ekran daha fazla piksele sahiptir. Bu da daha yüksek DPI değeri gerektirmektedir. Yüksek çözünürlüklü ve büyük bir ekran kullanıyorsanız 10.000 DPI ve üzeri değerler sunan mouse modellerine yönelebilirsiniz.

Peki, yüksek DPI değeri her zaman iyi midir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi aslında standart kullanıcılar için DPI aralığı 400 – 800 DPI civarıdır. Bu değer, en iyi modellerde 100’e kadar düşürülebilir ve çok yüksek seviyelere kadar çıkarılabilir. Ancak kullanım alanınıza göre değer ayarlması yapmanız en iyi yöntemdir. Çok yüksek DPI değeri, kontrolle ilgili sorunlara neden olabilmektedir. Hafif bir harekette bile imleci ekranın bir ucuna yaşıyabilirsiniz. DPI değeri için bilgisayarın kullanım alanı da önemlidir. Hassasiyeti düşük modeller ekranda hareket için daha fazla alan gerektirirken yüksek DPI değeri az alanda daha iyi sonuç verir. Yüksek DPI aynı zamanda hassas bilek ayarlamarı da gerektirdiğinden buna göre seçim yapılmalıdır. Yüksek çözünürlük ve yenileme hızı bulunan monitörlerde hassasiyet gerektiren işler veya hızlı tempolu oyunlar oynuyorsanız, yüksek DPI iyidir.

DPI Değeri Öğrenme ve Mouse DPI Ayarlama

Öncelikle farenizin DPI değerlerini bilmeniz ve hangi aralıklarda çalıştığına emin olmanız gerekir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Üretici sayfasına göz atın: Marka ve modelini bildiğiniz mouse için markanın sayfasına göz atabilirsiniz. Teknik özellikler sayfasında farenin değerini bulabilirsiniz.
Sürücüleri yükleyin: Markası belli olan bir fare kullanıyorsanız, yazılımını web sayfasından indirebilirsiniz. Yazılım sayesinde mouse DPI ayarı değiştirme ve tüm tuşların işlevini güncelleme imkanı tanır.
DPI hesaplama aracı (DPI analyzer) kullanın: Eğer bu iki yöntem işinize yaramadıysa DPI hesaplama aracı kullanabilirsiniz. Bunun için özel yazılan programlardan birini indirerek talimatları takip etmeniz yeterli olacaktır.

Temel DPI ayarı için ise şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Başlat düğmesine tıklayın ve sonra Ayarlar kısmını açın.
  • Çıkan sayfadan Cihazlar kısmına tıklayın ve Fare’yi bulup, tıklayın.
  • Fare sayfasında ilgili ayarlar altında “Ek fare seçenekleri” kısmını açın ve “İşaret Seçenekleri” kısmına gelin.
  • DPI ayarı için “İşaretçinizin hızını seçin” kısmını kullanabilirsiniz. DPI değerini düşürmek için sola, artırmak için ise sağa kaydırabilirsiniz.